Afvoer in de keuken verstopt?

Het is erg vervelend als de afvoer in je keuken verstopt raakt? Een verstopte afvoer komt gelukkig niet zo heel vaak voor. Maar als het gebeurt kan het je veel overlast geven. Het water loopt niet weg en zorgt samen met afvalresten voor nare luchtjes. Daarnaast kun je de gootsteen niet meer gebruiken zonder een overstroming te riskeren. Veel verstoppingen kun je zelf voorkomen of verhelpen, voor andere verstoppingen kun je het beste een loodgieter inschakelen. Hieronder een paar tips die je kunnen helpen als de afvoer in je keuken verstopt is.

Een totaal verstopte afvoer

Een totale verstopping is lastig om zelf op te lossen, je kunt in dit geval het beste Nijhuis Rioolreiniging Aanleg & Dienstverlening inschakelen. Het is moeilijk om vast te stellen waar het probleem zich precies bevindt. De verstopte afvoer kan ook veroorzaakt worden door een verstopping in de riolering. Controleer hiervoor het erfscheidingsputje. Als het putje leeg is ligt het probleem op je eigen terrein en betaal je de kosten van een loodgieter zelf. Een vol putje kan echter op een verstopping in de gemeentelijke riolering wijzen en dan is de gemeente verantwoordelijk voor de kosten. 

Een lokaal verstopte afvoer

Vaak zijn lokaal verstopte afvoeren zelf te verhelpen. Meestal is de sifon verstopt geraakt. Deze sifon is er om vuil en etensresten te verzamelen, deze kun je bij een verstopping het beste loshalen en dan het aanwezige vuil verwijderen. Pas op voor vrijkomend water. Reinig ook het zeefje in de gootsteen. Helpt dit allemaal niet dan kun je gebruik maken van een rubberen ontstopper. Giet hierna azijn en soda opgelost in kokend water door de afvoer, dit laat je een half uur rusten, dit ontvet en reinigt de afvoer. Daarna spoel je de afvoer door met kokend water.

Afvoer nog steeds verstopt?

Is de afvoer nog steeds verstopt, schakel dan een loodgieter in. Met behulp van professioneel gereedschap kan de loodgieter je helpen. In het geval van een totaal verstopte afvoer doe je er goed aan professionele hulp in te schakelen. 

Is je afvoer nog niet verstopt? Er zijn verschillende huis-, tuin- en keukentips om toekomstige verstoppingen te voorkomen. Zoals het gebruik van heet water, azijn en soda. Door dit regelmatig te doen kun je het verstoppen van je afvoer voorkomen. Ook kun je chemische ontstoppers kopen, maar deze zijn vaak erg agressief en slecht voor het milieu. Een milieuvriendelijke oplossing is koffiedik dit voorkomt vetaanslag en neemt de vieze geur weg. De meest simpele oplossing is echter geen etensresten weg te spoelen. Op deze manier verklein je de kans op een verstopte afvoer.


Delen