De loodgieter lost het op

Stel je voor dat het hartje winter is. Het vriest dat het kraakt en eigenlijk wil je met dit weer gewoon lekker binnenblijven. Zul je net zien dat je centrale verwarming het begeeft! Natuurlijk heb je geen zin om met je winterjas aan en je sjaal om op de bank te gaan zitten bibberen. Gelukkig is er iemand dit probleem snel kan verhelpen: de loodgieter! 

Waar komt de naam van dit beroep eigenlijk vandaan? 

Voor de twintigste eeuw hielden loodgieters zich vooral bezig met het gieten van lood. Zij maakten met stroken lood bijvoorbeeld buizen waterdicht en ze gebruikten loden platen om daken mee te repareren. Voor 1960 waren de water- en afvoerleidingen ook gemaakt van lood. Lood kan echter gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij zwangere vrouwen en kleine kinderen. Daarom werden deze loden leidingen na 1960 vervangen door andere materialen.   

Wat doen loodgieters zoal?

Deze professionals hebben een zeer veelzijdig beroep. Niet alleen kunnen ze je verwarming repareren, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook lekkages opsporen. Zelf heb je vaak niet het goede gereedschap in huis om een lekkage op te lossen, dus dat kun je maar beter overlaten aan iemand die erin is gespecialiseerd. Wat lekkages echter extra vervelend maakt, is dat je ze vaak veel te laat ontdekt. Er is meestal al sprake van een aanzienlijk vochtprobleem voordat je doorhebt dat er een leiding is beschadigd. Gelukkig kan een goede loodgieter van PC Honcoop je ook helpen bij het bestrijden van vocht in je huis, zodat de schade beperkt blijft.  Ook voor het oplossen van verstoppingen kun je vaak maar beter iemand inhuren. Natuurlijk kun je eerst zelf aan de slag met de gootsteenontstopper, maar een hardnekkige verstopping los je helaas niet zo eenvoudig op. Daar komt nog bij dat je moet uitkijken dat je het buizenstelsel of je sanitair niet beschadigt. Ook kan de verstopping zich niet alleen beperken tot een afvoerbuis, maar zich bijvoorbeeld bevinden in de riolering. Dat kun je natuurlijk niet even zelf oplossen! Gelukkig heeft een vakspecialist dit met een ontstoppingsveer of een hogedrukontstopper, meestal binnen een paar minuten verholpen.   

Te weinig vakspecialisten

Momenteel is er sprake van een serieus tekort aan loodgieters. Er schijnen minder leerlingen te kiezen voor dit vak en daarbij is er in deze branche ook nog sprake van vergrijzing. Daarnaast wordt er op dit moment erg veel gebouwd, waardoor er veel vraag is naar deze professionals. Zij werken immers niet alleen maar voor particulieren, maar ook in de bouw. Ze weten alles over het aanleggen van rioleringen en waterleidingen. Ook kunnen zij adviseren over het installeren van verwarmingsinstallaties. Zulke vakmensen kun je natuurlijk niet missen bij een groot bouwproject.


Delen