Riool ontstoppen

Het is heel vervelend als je riool verstopt zit. Dit kan het riool bij de wasbak, wc, douche of bad zijn. Een verstopt riool kan voor vervelende problemen zorgen. Stankoverlast is daar één van. Maar ook loopt het water dan niet meer goed weg. Dit kan voor veel frustratie zorgen. Toch zijn er nog wel wat dingen die je kunt doen om er voor te zorgen dat het riool minder snel verstopt raakt. En op welke manier je het riool kan ontstoppen mocht het na deze tips nog steeds verstopt raken. 

Voorkomen 

Het voorkomen van rioolproblemen is natuurlijk beter dan genezen. Een verstopt riool kost tijd om te ontstoppen. Zeker als je er vaker problemen mee hebt, wordt het een vervelende klus. Bij de wasbak in de keuken kun je het beste een zeefje gebruiken. Deze zeefjes zijn in verschillende huishoud winkels te verkrijgen. Dit zorgt ervoor dat er geen grote etensresten meer in het riool terecht komen. Door etensresten in de afvoer kan er namelijk een verstopping ontstaan. Door de afvoer van de wc kunnen alleen uitwerpselen en toiletpapier vervoerd worden. Ook een grote hoeveelheid toiletpapier kan voor verstopping zorgen. Voor het douchen kan het haar het beste even gekamd worden. Zo komen losse haren niet in het doucheputje terecht. Haren kun namelijk blijven hangen in de afvoer van de douche. Daardoor kan dus ook weer een verstopping ontstaan. Ook is het verstandig om niet teveel bad en douche middelen te gebruiken. Dit kan ook weer in een slechte afvoer resulteren.   

Ontstoppen 

Als het riool van de wasbak verstopt zit kun je eerst zelf gaan proberen of je het op kunt lossen. Hiervoor kun je gebruik maken van een ontstopper. Zo'n ontstopper kun je voor weinig geld bij verschillende winkels halen. Het is handig om deze alvast in huis te hebben. Zo hoef je bij een verstopt riool niet naar de winkel te rennen. Met de ontstopper kun je het riool ontstoppen. Dit lost vaak het probleem al op, maar soms niet. Bij de wc kun je met een plastic handschoen controleren of er niet iets in de bocht is blijven hangen. Soms vallen namelijk de wc-blokjes van de rand af en dan de wc in. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het aan te raden om bv. Bosvelt & Zonen te bellen die professioneel riolen ontstoppen. Ze weten precies wat er moet gebeuren en wat er mis zou kunnen gaan in het riool. Dit spaart jouw uiteindelijk tijd en rommel.


Delen