Wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen van optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is naast doorslaand een van de grootste vochtproblemen dat voorkomt in woningen. Vooral oudere woningen worden getroffen door dit probleem. Vochtige plekken op de muren die het gevolg zijn van opstijgend vocht zien er niet alleen lelijk uit, ze hebben ook nog eens vergaande gevolgen voor zowel je woning als je gezondheid. Hoe herken je optrekkend vocht in je huis? Wat zijn de mogelijke gevolgen en wat kun je doen om dit vochtprobleem te bestrijden? 

De oorzaken en gevolgen van optrekkend vocht

Opstijgend vocht wordt in veel gevallen veroorzaakt doordat het grondvocht wordt geabsorbeerd door de muren van de woning. Oudere huizen zijn vaak niet voorzien van een waterkering, waardoor de muren het vocht als het ware opzuigen. Ook speelt het materiaal van de muren een belangrijke rol bij dit vochtprobleem. Hoe poreuzer de muren, des te gemakkelijker het vocht kan worden opgenomen. De grondwaterstand draagt eveneens bij aan de mate waarin het probleem zich manifesteert. Optrekkend vocht kun je onder andere herkennen aan vochtplekken op de muren. Vaak vlak boven de vloer, omdat het vocht vanuit de grond komt. Als de vochtplekken onbehandeld blijven, kan er schimmelvorming optreden. Schimmels geven een muffe geur af en zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Ze kunnen klachten aan de luchtwegen veroorzaken en verergeren bij mens en dier. Huidklachten als irritaties en jeuk kunnen ontstaan en je kunt hoofdpijn en allergische reacties krijgen als gevolg van schimmels in huis. Op de langere termijn kan een onbehandeld vochtprobleem zelfs je huis aantasten. Behang en pleisterwerk laten los, verf bladdert af en hout- en metaalwerk kan dermate beschadigen dat vervanging de enige oplossing is. Het is dus zaak om een vochtprobleem zo snel mogelijk te bestrijden.   

Opstijgend vocht bestrijden

Om optrekkend vocht te bestrijden, dien je de oorzaak van het probleem aan te pakken. Als je er niet zeker van bent wat de oorzaak van het probleem in jouw woning is, dan doe je er goed aan om een expert in te schakelen. Is er een lekkage? Een probleem met de riolering? Of is een verouderde fundering het probleem? Verschillende oorzaken vragen om verschillende oplossingen. Bij opstijgend vocht zijn er verschillende behandelmethodes mogelijk. Zo kunnen de muren worden geïnjecteerd met een vochtwerende gel. Het overtollige vocht zal uit de muren worden opgenomen waardoor de muren zullen drogen. Een andere methode is het onderkappen van de muren. Bij deze techniek worden er sleuven in het metselwerk aangebracht, waar vervolgens een waterkering zal worden geplaatst. Deze aanpak past men vaak toe bij verbouwingen en renovaties. Per woning en per probleem zal een passende aanpak worden gekozen. Belangrijk om te onthouden is dat het aanpakken van de oorzaak van het probleem de enige manier is om je woning voorgoed van het vochtprobleem te verlossen. Neem daarom contact op met DVS Ederveen.


Delen