Het riool ontstoppen: aandachtspunten & adviezen

Waardoor raken rioleringsbuizen verstopt? De belangrijkste oorzaken van verstoppingen

Een van de belangrijkste oorzaken van verstopte rioleringen is, zo blijkt uit de praktijk, vaste spullen die in een toilet of afvoerputje terechtkomen. In gezinnen met kleine kinderen blijkt een riool ontstoppen vaak nodig omdat er speelgoed in het toilet is gegooid. Kinderen denken dat het toilet een soort zwembadje is en gooien er dan spullen in. Maar niet altijd heeft een verstopping in het riool te maken met wat de kids in huis doen. Veel mensen denken niet goed na over wat ze allemaal door de wasbak of het toilet spoelen. Maandverband, tampons, babydoekjes en zelf plastic materialen zorgen dan ook regelmatig voor een rioleringssysteem dat vastloopt. Verder zijn er tal van Nederlanders die allerlei vloeistoffen door het toilet spoelen. Met name vetten zijn schadelijk, maar ook chemische stoffen en voedselresten kunnen tot een aangekoekt riool leiden, waardoor het ontstoppen van het riool noodzakelijk is. Ten slotte is een belangrijke verklaring voor het verstopt raken van rioleringen een fout bij de aanleg. Als het buizensysteem niet goed in de grond gelegd is of van slechte kwaliteit is, kan dit ondergronds tot breuken en lekkages leiden. Het toilet doorspoelen is dan niet meer mogelijk. En, erger nog: er gaat in de woning of in het betreffende gebouw een nare, alles doordringende stank hangen waar je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf wilt. Het ontstoppen van het riool is dan prioriteit nummer één.

Zelf het riool ontstoppen, kan dat?

In diverse gevallen kun je zelf proberen om de rioleringsbuis weer vrij te maken. Vaak kan een rubberen ontstopper soelaas bieden. Door deze luchtdicht op het afvoerputje of de toiletafvoer te drukken en pompende bewegingen te maken, schiet de blokkade of prop los en kan het toilet weer doorgespoeld worden. Zit de blokkade echter vaster en dieper in het riool, dan zijn rigoureuze maatregelen nodig. Een goed idee is om een kledinghanger te gebruiken om de prop los te trekken. Eventueel moet de kledinghanger verbogen worden, zodat je met de haak dieper in het riool kunt komen. Vaak kan de blokkering in het riool er dan uitgetrokken worden. Helpt dit niet, dan kan nog een chemische ontstopper ingezet worden. Deze wordt in het toilet of in de afvoer gegoten. Na enige tijd intrekken, al dan niet toegevoegd met heet water, lost de blokkade op en werkt het toilet of de afvoer weer als vanouds.

Een ontstoppingsbedrijf inschakelen

Lukt het niet om zelf het riool te ontstoppen, schakel dan een rioleringsbedrijf in, zoals Nijhuis Rioolreiniging Aanleg & Dienstverlening. Zij kunnen via geur- en/of cameradetectie zien wat er aan de hand is en het probleem professioneel oplossen.


Delen