Boiler kopen? Hier moet je op letten

Een boiler kopen doe je niet iedere dag. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten voordat je een nieuwe boiler koopt. Het belangrijkste is dat deze past bij de waterbehoefte in jouw persoonlijke situatie. Je hebt namelijk een andere waterbehoefte met een groot gezin dan wanneer je in je eentje woont. Dit gegeven gebruik je om te bepalen hoeveel liter je ongeveer nodig hebt. Tegenwoordig kun je kiezen uit nog veel meer opties.

Hoeveel liter heb je nodig?
Bij een te kleine boiler loop je het risico dat je onder een koude douche stapt. Een te grote boiler heeft weer als nadeel dat je onnodig veel warm water op voorraad houdt, waardoor je meer elektriciteit verbruikt. Hoe zorg je er voor dat je het optimale formaat selecteert? We richten ons voornamelijk op het douche verbruik om te bepalen wat de benodigde boilerinhoud is omdat het warm water verbruik hier het grootst is.

Met een gemiddelde douchebeurt verbruik je zo'n 30 liter boiler inhoud. Het water in de boiler is zo'n 70 °C heet en wordt gemengd met koud kraanwater tot het de gewenste temperatuur heeft. Met 30 liter warm water kun je zo'n 8 minuten douchen. Dit is afhankelijk van de douchekop. Met een waterbesparende douchekop verbruik je namelijk nog wat minder. Ook scheelt het veel als je wat minder douchet. Heb je een bad? Dan heb je al snel een grote boiler nodig van zo'n 120 liter.

Keukenboiler of gewone boiler?
Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen de keukenboiler en de gewone elektrische boiler. De keukenboiler heeft een klein formaat en een kleine capaciteit, waardoor deze vooral geschikt is voor in de keuken. De compacte boiler wordt tegenwoordig meestal onder het aanrecht geïnstalleerd. Deze boilers zijn ook verkrijgbaar in combinatie met een optie voor kokend water. De standaard elektrische boiler is geschikt om zowel warm water voor de badkamer als voor in de keuken te leveren. Vanwege hun grootte worden deze boilers doorgaans in een kelder of speciale kast geïnstalleerd.

Welk type boiler kopen?
Er zijn verschillende soorten boilers. Over het algemeen is het verstandig om voor een energiezuinige boiler te kiezen. Deze verbruiken namelijk maar weinig stroom, waardoor je flink wat geld kunt besparen. Als je een beperking hebt in de stroomgroepen, bijvoorbeeld omdat je een boiler nodig hebt voor op je boot of in je tuinhuis, is het verstandig om te kiezen voor een boiler met een zo laag mogelijk vermogen. In dit geval is een campingboiler een uitstekende keuze.

Als je over een zonnecollector beschikt kun je deze combineren met een elektrische boiler door te kiezen voor een boiler met warmtewisselaar. Deze fungeert als een buffervat en kan als back-up of aanvulling dienen met het elektrisch warmte-element. Van der Wal B.V. kan je hierin adviseren.


Delen