Wat te doen als je riool verstopt is: de beste adviezen!

Er hangt mogelijk al een tijd een muffige geur in je woning of op kantoor... Of ineens weigert het toilet door te spoelen en stroomt de wc over... Je doucheputje raakt verstopt en het water stroomt niet meer goed weg... Stuk voor stuk zijn dit situaties die erop kunnen duiden dat het riool verstopt is en er ingegrepen moet worden. Heb je te maken met een verstopt riool, dan zijn er diverse methoden en manieren om dit probleem snel en vakkundig op te lossen. Hoe je zelf een riool kunt ontstoppen én wanneer het echt noodzakelijk is om een ontstoppingsbedrijf te contacteren, lees je in dit artikel.

Gebruik een plopper of ontstoppingsveer als je riool verstopt is

In veel gevallen waarvan er sprake is van een verstopt riool bij een particulier of een bedrijf, is dit probleem relatief eenvoudig op te lossen met huis-, tuin- en keukenmiddelen. Heb je te maken met een toilet waarin bij het spoelen water niet wegloop? Of met een verstopt doucheputje? Probeer dan eerst met een plopper - dit is een stok met een soort rubberen nap erop - bij de toiletopening/monding of op het doucheputje de verstopping weg te halen. Dit doe je door met de plopper pompende bewegingen te maken. Hierdoor ontstaat er druk op de afvoerbuis en schiet een verstopping vaak snel los.
Lukt het met een rubberen plopper niet om het verstopte riool weer vrij te maken? Dan kun je ook een ontstoppingsveer inzetten. Ontstoppingsveren zijn flexibele ijzeren draden, die je in de toiletafvoer of in een afvoerbuis kunt duwen om zo een afvalprop weg te trekken of door te duwen.
Mocht ook deze aanpak geen resultaat opleveren, dan zou je nog kunnen proberen om met je hand te voelen of er troep in het riool zit. Voel je wat en krijg je er grip op, dan kun je op deze manier een verstopt toilet of doucheputje weer vrij maken. Zo kun je het sanitair eindelijk weer normaal gebruiken.

Soms bieden middeltjes een oplossing

Wanneer er sprake is van een verstopping door etensresten, vetten of doordat er chemische middelen door het toilet zijn gespoeld, kan het helpen om een speciaal sopje te maken en dat door je toilet of doucheputje te spoelen. Een middel dat vaak goed werkt, is water met een scheut azijn vermengen. Zorg dat het water heet is, maar niet kookt. Chemische middelen kun je beter niet gebruiken, omdat die irriterend kunnen zijn en slecht zijn voor het milieu.

Geen resultaat?

Werken bovengenoemd huis-, tuin- en keukenmiddelen niet? Bel dan een ontstoppingsdienst of loodgieter, bijvoorbeeld Spoedservice Riool Ontstoppen Haarlem op voor hulp! Mogelijk is je riool verstopt doordat er schade is in de afvoerbuis, bijvoorbeeld door een verzakking.


Delen