Cv ketel onderdelen: wat moet je weten?

Cv staat voor ‘centrale verwarming’. Dit wil zeggen dat een woning of gebouw wordt verwarmd met warmte die centraal wordt opgewekt. De cv-ketel vormt het hart van dit verwarmingssysteem en een goed werkende cv-ketel is dan ook onmisbaar. Het verwarmde water wordt vanuit de cv-ketel via een buizensysteem getransporteerd naar de verschillende kamers en ruimtes in een gebouw. Er zijn verschillende cv ketel onderdelen, bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Van der Wal B.V., die zorgen voor een optimale werking.

Het expansievat is één van de belangrijkste onderdelen van de cv-ketel. Dit vat heft drukverschillen op, wat problemen met de werking voorkomt. Soms wordt er ook wel gesproken van een drukvat. Onder druk kan water tot wel 3% uitzetten, waardoor het meer volume inneemt. De cv installatie is een gesloten probleem. Extra massa kan dan een probleem vormen. Doorgaans kan een cv-systeem tot 3 bar druk aan. Komt de druk daarboven, helpt het expansievat om dit extra volume kwijt te raken. Het expansievat bestaat uit een deel gevuld met water en een deel gevuld met stikstof. Dit gas laat zich samendrukken bij een toenemend watervolume, om zo de druk op de ketel te verlagen.

Loopt de druk toch te hoog op? Dan zorgt het overstortventiel voor de afvoer van de overtollige druk. Dit ventiel wordt normaliter niet gebruikt, maar is een noodzakelijk onderdeel voor de bescherming van zowel de ketel als de radiatoren.

De cv-ketel wordt aangesloten op het gasnet met de gaskogelkraan. Dit is dan ook een belangrijke aansluiting, omdat de aanvoer van gas ervoor zorgt dat de ketel brandt. Een luchtdichte aansluiting is essentieel. Laat de gaskogelkraan altijd vervangen en aansluiten door een ervaren installateur.

Met de vul- en aftapkraan kun je de cv-ketel zelf vullen en af te tappen. Je ontvangt een sleutel bij de kraan, waarmee je kunt vullen en tappen. Dit is een onderdeel dat veel mensen in de loop van de tijd kwijtraken en één van de cv ketel onderdelen die vaak worden bijbesteld. Heb je een sleutel gekregen bij de radiator? Dit is dezelfde sleutel als die van de vul- en aftapkraan. Je hebt ook een vulslang nodig voor het vullen of bijvullen van de cv-installatie. Wanneer je opeens onder een koude douche staat kan het zijn dat de druk in de ketel te laag is geworden. Meestal ervaar je problemen als de druk in de ketel daalt tot zo'n 0,8 bar in koude toestand.

Je gebruikt een thermostaat om de temperatuur van de cv-ketel te regelen. Met een eenvoudige thermostaat kun je de temperatuur hoger en lager zetten. Een slimme thermostaat maakt het mogelijk om op afstand de temperatuur in te stellen met je smartphone of tablet.


Delen